Achrafieh, Lebanon
450m²
© Wissam Chaaya

Maximizing a sense of space and light, while at the same time preserving privacy were key considerations for the interior design of this apartment, located in a high-rise building in the Ashrafieh neighborhood of Beirut. Situated on the fifth floor, the home was designed for a family with three children. This fact required design solutions that would enhance flexibility of layout and the spaces within it.

 

The sitting and dining rooms, kitchen and breakfast areas, were conceived as a series of fluid, interlinking spaces. Folding glass doors with elegant metal frames and brass skirting allow the family to partition these areas according to function and need. They are all nonetheless congruously united by shared pearl travertine flooring and a light color palette.

 

RAA designed a number of bespoke pieces for the project. These include a sideboard for the dining room, which also encompasses a two-piece table that can be combined when the family entertain. The outdoor bar is another such custom element. It can be found on the adjoining balcony—an area that is joined harmoniously to the interior space by an aluminum-frame aperture. Thus the boundary line between inside and outside is gracefully blurred. Privacy is ensured by the use of integrated planters in key positions, which also provide the greenery of a garden in miniature.