Amman, Joradan
2500m²
© Ieva Saudargaite

This villa at the heart of Amman seeks to find a balance between private enclosure and openness. The public façade of the building features natural stone in various textures; for example, a distinctive woven lattice made up of interlocking rectangles of honed stone. This creates a brise soleil of perforations, which allow light to filter through to interior spaces, as well as hide service areas. Towards the private garden, however, the house opens up dramatically via banks of sliding glass that connect the main living spaces to a secluded suburban oasis of pool, terrace, and lawn.

 

Flexibility is a key element of the design philosophy throughout. Integrated security screens can be drawn across the expanses of glass as needed, while inside there are similar choices to be made between open and closed. Tall custom doors in French oak, for example, can easily be pulled shut to create more intimately scaled retreats. The sitting room and library feature twin pairs of custom doors flanking the focal point of a double-sided fireplace in gun-metal finish and translucent glass with wire mesh.

 

Similarly, the living and dining rooms can also be divided as needed. Two custom tables in the dining space can be utilized separately, or combined for larger gatherings. The adjoining front kitchen has a marble serving island, as well as a galley unit that can be disguised with folding doors. A shared use of oak and spume limestone for the flooring unifies these spaces, while the staircase, which links the four levels of the house, features the same materials. Illuminated from above by a lightwell, the staircase creates a funnel of light down to the basement. The roof floor encompasses a distinctive space of its own. It includes a family living room, two guest bedrooms, and a landscaped terrace; all enjoy the dramatic and fresh perspective of a 360-degree view over the city.