Dbayeh, Lot 649, Metn, Lebanon
700 m²

Situated upon a hillside on the outskirts of the city of Dbayeh, with expansive views towards the sea, this project encompassed the renovation and extension of an existing house to create a more generous, spacious and inviting family home. Blue Door is now a three-storey villa complemented by extensive terraces and landscaped gardens, which serve as an important and integral part of the home.

 

The main living area on the ground floor consists of an enfilade of inter-connected spaces that connect both with one another and with the adjoining terraces. Doorways and windows were enlarged both vertically and horizontally to maximize the relationship between inside and out space. The dining room sits at the far end of the house, pushing out gently into the garden, while banks of floor to ceiling glass frame the vista. The terraces and decks offer a choice of outdoor rooms, complemented by a substantial swimming pool plus a separate but neatly aligned Jacuzzi with a matching design.

Four bedrooms and a family lounge are situated at mid-level, spilling out onto a long balcony that also takes full advantage of the views. As well as maximizing such connections between inside and out within their reworking of the house, RAA also designed a new addition for the top floor of the building. This steel-framed and glass-sided belvedere, topped by a sculpted canopy roof, holds a new gym, protected from the sun by the overhanging roofline and recessed glazing. A new rooftop lounge, which also enjoys open vista of the coast, sits alongside this fresh family amenity. The palette of materials throughout includes grey terrazzo, Spuma limestone, oak parquet and dark grey oak for doorways and joinery.

 

Photo Credits by © Geraldine Bruneel