BASKINTA - LEBANON
5090 m²
29000 m²
In collaboration with © Guillaume Crédoz
The project’s intent is to inhabit the site instead of controlling it. The development is promoting the idea of the literal inhabitation of the earth using the geological levels as guide line. The decision to tuck the program was generated by the need to preserve the site by an intervention that will be as minimal as possible while fulfilling the complex requirement and comfort of our modern lifestyles. Land Origami creates a spatial composition by making the territory as the main architectural element. The whole land is intervened upon as one single continuous object. The surface of the ground is carefully sliced and pulled up to create slits and courtyards. Those slits create openings towards the landscape and the southern sun. Courtyards provide cross ventilation to every room while creating intimate landscapes. An ever-growing ecological concern promoted the use of architectural approaches and technologies with sustainable design as guideline. This concern also reinforces the decision to tuck the building taking advantage of the isolation factor of the earth. Few elements are added to this concept (double volume, courtyards, solar chimney …) to answer energy efficiency issues and to promote a positive and inspiring living projects. In “sol”ated construction is not a new industry, but it is often overlooked as a design strategy for sustainable building. A well designed in”sol”ated home can be comfortable, secure, bright and an inspiring place to live. More than that, it is an excellent example of the eco-home ideal, demonstrating energy efficiency, low-impact design and harmony with its natural surroundings. In collaboration with Guillaume Crédoz.
Winner of Green Good Design Award 1/1/2010